Navigation

Latest Articles

Forum Threads

Audioprov

Klicka och lyssna på prov ur böckerna

Köp fotoutrustning

Uppsala Foto Kompani

Recensioner Foto

Digital Photography Review

TV-Tablå

TV-Guide.nu

Movie Database

Internet Movie database

Recensioner

Björns krigsfilmer

Vi rekommenderar:

krigsfilm.se

Gamespot

Game News

Militära spel

Speltillverkaren Matrix Games

Läs nyheter

Läs senaste nyheterna

Login

Username

PasswordForgotten your password?
Request a new one here.

Users Online

· Guests Online: 1

· Members Online: 0

· Total Members: 66
· Newest Member: Ulf Lindqvist

Kanalgenombrottet

Kanalgenombrottet#

Dambusters

Dambusters#

Waterloo

Waterloo#

Writing Coach

K. M. Weiland

FILM - Katyn

Den polska filmen "Massakern i Katyn" ("Katyn", 2007) är regisserad av den polske mästerregissören Andrzej Wajda, vars far var en av de över 20.000 polacker som avrättades på Stalins order. Katynmassakern, som egentligen var en av flera massavrättningar av polska officerare, akademiker och tjänstemän på olika platser i Sovjet, har bara tillfälligtvis uppmärksammats i filmer i väst. Ett av få undantag är "Enigma" (2001) efter Robert Harris roman med samma namn, där upptäckten av massakern är en central del i handlingen. Ämnet är fortfarande känsligt, och utgjorde ett hinder i normaliseringen av förhållandet mellan Polen och Ryssland ända tills det att ryssarna erkände dådet 1990.

Filmen börjar 17:e september 1939 med att flyktingar som försöker komma undan tyskarna möter folk som är på flykt undan ryssarna. De möts mitt på en bro, och bättre kunde väl knappast Polens läge beskrivas. Anna, hustrun till en polsk kavallerikapten, lyckas lokalisera sin make i ett sovjetiskt fångläger, där han avvaktar transport österut. Tillsammans med andra officerare hamnar han i Sovjet, ovetande om vad som väntar dem. Hemma i Polen lider deras familjer under den tyska ockupationen, och deras osäkerhet och förnekelse över makars, bröders och söners öde förbyts i förtvivlan när tyska trupper upptäcker massgravar i Katyn 1943. Den nazistiska propagandaapparaten går igång på högvarv, då man får en ypperlig chans att slå in en kil mellan Sovjet och den polska exilregeringen i London. Att det är en uppvisning i värsta gradens hyckleri efter insatsgruppernas härjningar behöver knappast påpekas.

När så de sovjetiska trupperna "befriar" Polen 1945 gör ryssarna och deras polska medlöpare allt för att skylla massakern på tyskarna. Filmens senare del handlar om hur några vägrar acceptera den officiella "sanningen", medan andra inser att en förtryckare bytts ut mot en annan, och att det är bäst att hålla käft. Jerzy, en major som tjänstgjorde under Annas make, hör till NKVD efter att ha fått chansen att byta sida i fånglägret. Han drabbas av en lojalitetskonflikt som blir för ödesdiger för honom. Precis som de anhöriga har åskådaren fått sväva i ovisshet om avrättningarna av fångarna, men i slutet av filmen får man se vad som hände i några skakande scener.

"Massakern i Katyn" innehåller inga stridsscener, men filmen tar upp en viktig aspekt av Andra världskrigets historia och en central del i Polens historia. Även om filmen känns lite splittrad ibland, så är den sevärd som drama.


Björn Hellqvist


TITEL


Render time: 0.18 seconds
3,382,383 unique visits