Navigation

Latest Articles

Forum Threads

Audioprov

Klicka och lyssna på prov ur böckerna

Köp fotoutrustning

Uppsala Foto Kompani

Recensioner Foto

Digital Photography Review

TV-Tablå

TV-Guide.nu

Movie Database

Internet Movie database

Recensioner

Björns krigsfilmer

Vi rekommenderar:

krigsfilm.se

Gamespot

Game News

Militära spel

Speltillverkaren Matrix Games

Läs nyheter

Läs senaste nyheterna

Login

Username

PasswordForgotten your password?
Request a new one here.

Users Online

· Guests Online: 1

· Members Online: 0

· Total Members: 66
· Newest Member: Ulf Lindqvist

Kanalgenombrottet

Kanalgenombrottet#

Dambusters

Dambusters#

Waterloo

Waterloo#

Writing Coach

K. M. Weiland

TV-SERIE - Piece of Cake

Den brittiska miniserien "Piece of Cake" (1988) visades på svensk TV i slutet av 80-talet under namnet "Spitfirepiloterna", och finns tillgänglig på import-dvd. Den är baserad på Derek Robinsons roman med samma namn, och skildrar den fiktiva Hornet Squadron i RAF under 1939-40. De sex avsnitten är 52 minuter långa, med en total speltid på drygt fem timmar. Serien är otextad, men dialogen är tillräckligt tydlig (och utan grötiga engelska dialekter) för att man ska kunna hänga med. Uttryck som "prang the crate" ("krascha kärran") och "twelve angels" (12.000 fots höjd) kan dock kräva en engelska utöver gymnasienivå, men som tur är undviks alltför mycket pilotslang. Bilden är i det gamla 4:3-formatet och av passabel kvalitet.

Man har lyckats väl med att fånga tiden, och hade till inspelningen lyckats skaka fram fem flygvärdiga Spitfires, samt en del statiska replikor och några andra flygplan. Purister kan klaga över att det inte är Mk I:or, men den genomsnittliga flygentusiasten undfägnas med tillräckligt många scener med Spitfires på marken och i luften för att ha överseende med en sådan detalj. Messerschmitt 109:orna är egentligen samma spanska Buchon 1112:or som man såg i "Slaget om England", men även här får man ha överseende, då det inte fanns en enda flygande original-Messerschmitt att uppbringa då serien spelades in. Filmen "Slaget om England" har för övrigt fått släppa till ett antal scener med luftstrider, vilket inte är att undra på, då dessa är oöverträffade ännu dryga 40 år efter att filmen gjordes.

Handlingen tar sin början vid krigsförklaringen mot Tyskland 3/9 1939. På flygbasen Kingsmere introduceras vi till seriens huvudpersoner. Divisionens chef dör i en neslig olycka och ersätts tillfälligt av "Fanny" Barton. Piloterna, bland andra "Moggy" Cattermole och vännerna "Flash" Gordon och "Fitz" Fitzgerald, kompletteras på marken av divisionsadjutanten "Uncle" Kellaway och underrättelseofficeren "Skull" Skelton. Av de 14 officerare som introduceras i första avsnittet är bara fyra vid liv drygt ett år senare. Krigets första veckor innebär att man helt plötsligt måste anpassa sig till en ny situation. Den första luftsegern visar sig vara ett tragiskt misstag, och "Fanny" ersätts av major Rex, en mycket rik man som inte ser att kriget ska vara en ursäkt för torftiga förhållanden på marken. Hans odrägliga hund Reilly utses enväldigt av husse till divisionens maskot, men jyckens ovana att pinka på allt och alla gör kräket allmänt hatat. Divisionen förflyttas till Frankrike, där Rex ser till att man inkvarteras på Chateau Saint-Pierre. Där lever piloterna, som i de flesta fall kommer från de mer välbeställda kretsarna, bekvämt och dinerar på vilt och fina viner. Tiden i Frankrike karaktäriseras till en början av patrullflygningar. "The Phony War", där britter och tyskar blängde på varandra utan att komma till stridshandlingar, gör att de mer rastlösa i divisionen ser sig om efter andra utmaningar. "Moggy" hittar en bro som han inte kan låta bli att flyga under, och utmanar de andra piloterna att våga göra om stuntet. Han är en översittartyp som utsätter andra, särskilt nykomlingar, för skoningslösa sarkasmer. Han har sin motsats i "Skull", som är intellektuell och inte saknar förmåga att verbalt utmana alfahannarna. Rex har dock överseende med det mesta så länge man hör till rätt samhällsklass och inte uppför sig opassande (som att umgås med manskapet). I slutet av första avsnittet anländer en amerikansk frivillig, Hart, till divisionen. Han har varit frivillig pilot på regeringssidan i spanska inbördeskriget, och har till skillnad från de andra piloterna stridserfarenhet.

Rex håller stenhårt på reglementsenlig formationsflygning i "Vic"-formation, som senare övergavs då den bakersta piloten, "tail-end Charlie", var i en mycket utsatt position. Hart och Rex kommer på kant med varandra, för även om amerikanen kommer från en förmögen familj, så har han inte rätt bakgrund. "Flash" och "Fitz" lär känna ett par kvinnor i den närbelägna byn, och romantiken spirar. Till skillnad från 90% av krigsskildringar med romantiska inslag, så lyckas serien undvika blindskären, och det hela blir en viktig del för utvecklingen av seriens senare halva. Allteftersom tiden går och 1940 infaller, hettar det till i luften när tyskarna invaderar Frankrike. De två sista avsnitten skildrar slaget om England, där förlusterna stegras på båda sidor. Veteranerna stupar en efter en, och ersättarna hinner knappt ansluta till divisionen förrän även de skjutits ned.

Serien fick kritik från en del håll för sin mörka skildring av piloterna, men man ska komma ihåg att det är ett drama som spetsar till en del situationer. Möjligen har också dagens publik blivit vanare vid mer cyniska krigsskildringar, jämfört med tidigare generationer som hade starkare emotionella band med världskrigsgenerationen. Något som är tydligt i serien är den psykiska stress som männen stod under, och som man kan läsa om i pilotmemoarer. "Piece of Cake" är en serie som ingen militärflygsentusiast bör missa, och egentligen ingen annan heller.

Björn Hellqvist


Piece of Cake

Render time: 0.16 seconds
3,382,387 unique visits